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Admissions Policy 
 

Children and young people are admitted to Lincolnshire Special Schools with an Educational 
Health Care Plan (EHCP), which names the special school. 
 

Before an EHCP is issued, the child or young person will have been formally assessed.  After the 
multi-professional assessment, parents will receive a draft statement describing the child’s / 

young person’s special educational needs and the various elements of special educational 
provision required.  Accompanying the draft EHCP is a pack of written information including: 

• Assessment reports 

• Lists of mainstream schools in the area 

• List of special schools in the area 

• Information on ‘expressing a preference’ 

• Information on the LEA’s transport policies for children and young people with special 

transport needs 

• Information on the Parent Partnership Project 

 

Parents will consider the information and are asked to express a preference for a school.  In 
most cases, the LEA will comply with the parent’s preference and that school will be named 

on the EHCP.  When considering a parent’s preference, the LEA will need to be sure that the 
school named by parents can meet the pupil’s special educational needs and the 

placement is consistent with the provision of suitable education to other children and young 
people already at the school.  The LEA also needs to be sure that the placement is 
compatible with the efficient use of available resources. 

 
Before reaching its final decision on admission to a special school, the LEA will consult with the 

Headteacher of the special school to ensure that all needs can be met. 
 

The Headteacher shall base their decision to recommend a placement on whether he/she 
feels the school can successfully meet the individual’s needs without jeopardising the needs of 
others already on roll.  He/She shall base this decision on three factors: 

• Paperwork provided by Additional Needs 

• Initial assessment of pupil in school 

• Home assessment. 

 
The Headteacher will make available for the scrutiny of the Chair of the Local School Board all 
information relating to any proposed admission.  After the decision has been made to admit a 

child or young person to Tulip Academy Spalding every effort will be made to support the 
prospective pupil through the initial stages of the placement, staying in close contact with the 

parents / carers so that concerns or problems can be ironed out without unnecessary 
formality. 

 
In addition:  
 

All pupils will be admitted to Tulip Academy Spalding in accordance to Annex 1 to the 
Supplemental Funding Agreement as follows: 

 



 

Published: September 2024 
Review Date: September 2027 

Except where paragraph 2 applies, CIT may not admit a child to the school unless an 

Educational Health Care Plan (EHCP) is maintained for that child and the Academy is named 
in the child’s EHCP 

 
CIT may admit a child without a EHCP to Tulip Academy Spalding if: 

 
(i) he/she is admitted for the purposes of an assessment of his educational needs under 

section 323 of the Education Act 1996 and his/her admission to the Academy is with the 

agreement of the local authority, CIT, the child’s parent and any person whose advice is 
to be sought in accordance with regulation 7 of the Education (Special Educational 

Needs) (England) (Consolidation) Regulations 2001; 
(ii) he/she remains admitted following an assessment under section 323 of the Education 

Act 1996; or 

(iii) he/she is admitted following a change in his circumstances, with the agreement of the 
local authority, CIT and the child’s parents. 

 
If a child without a EHCP has been admitted to Tulip Academy Spalding for the purpose of an 

assessment, in accordance with paragraph 3(i), CIT may allow the child to remain at that 
Academy: 

(i) until the expiry of ten school days after the local authority serve a notice under section 

325 of the Education Act 1996 that they do not propose to make a EHCP, or 
(ii) until an EHCP is made. 

 
Where the local authority intends to name Tulip Academy Spalding in an EHCP, and have 

served a copy of the proposed EHCP (or amended EHCP) to the Academy, CIT must respond 
to the local authority’s proposal within 15 days.  
 

The Academy must consent to being named, except where admitting the child would be 
incompatible with the provision of efficient education for other children; and where no 

reasonable steps may be made to secure compatibility. In deciding whether a child’s 
inclusion would be incompatible with the efficient education of other children, the Academy 
must have regard to the relevant guidance issued by the Secretary of State to maintained 

schools. 
 

If CIT determines that admitting the child would be incompatible with the provision of efficient 
education, it must, within 15 days of receipt of the local authority’s notice, notify the local 

authority in writing that it does not agree that the Academy should be named in the pupil’s 
EHCP. Such notice must set out all the facts and matters the Academy relies upon in support 
of its contention that: (a) admitting the child would be incompatible with efficiently educating 

other children; and (b) CIT cannot take reasonable steps to secure this compatibility. 
 

Where a local authority maintains an EHCP for a child under section 324 of the Education Act 
1996 and the name of the Academy is specified in that EHCP, CIT must admit that child to the 

Academy even if they consider that the Academy should not have been named in the child’s 
EHCP. 
 

Where CIT considers that the Academy should not have been named in a child’s EHCP, they 
may ask the Secretary of State to determine that the local authority has acted unreasonably 

in naming the Academy and to make an order directing the authority to amend the child’s 
EHCP by removing the name of the Academy. Where the Secretary of State makes an order 
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to this effect, CIT will cease to be under an obligation to admit the child from the date of the 

Secretary of State’s Order, or from such date as the Secretary of State specifies. In specifying a 
date, the Secretary of State must take into account both the welfare of the child in question 

and the degree of difficulty caused to the Academy by the child’s continued admission. 
 

Where the Secretary of State determines that a local authority has acted reasonably in 
naming the Academy in a child’s EHCP, CIT must continue to admit the child until the 
Academy ceases to be named in the EHCP. 

 
THE FIRST-TIER TRIBUNAL (SPECIAL EDUCATIONAL NEEDS AND DISABILITY) 

 
If a parent or guardian of a child in respect of whom a EHCP is maintained by a local authority 
appeals to the First-tier Tribunal (Special Educational Needs and Disability) either against the 

naming of the Academy in the child’s EHCP or asking the Tribunal to name the Academy, CIT 
agrees to be bound by the decision of the Tribunal on any such appeal even if the decision is 

different to that of the Secretary of State under paragraph 9 or 10 above. 
 
Where the Academy, the Secretary of State or the First-tier Tribunal (Special Educational 

Needs and Disability) have determined that it should be named in a child’s EHCP, CIT must 
admit the child to the Academy notwithstanding any provision of this policy. 

 
 

 
 


